Budapest XI. kerület

Nincs kép ehhez a látnivalóhoz

Látnivaló adatok:

neve:
Gellért-hegy
kategóriák:
jelentőség (1-6):
3.Regionális 
láthatóság:
nem látható (hely) 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.48713 E19.04348
cím:
Budapest XI. és I. kerület, Döbrentei tér - Hegyalja út - Sánc utca - Szirtes út - Kelenhegyi út - Szent Gellért rakpart által határolt terület
elérhetőség:
szabad (nyitott) 
település:
Ez a látnivaló a Budapest XI. kerület település belterületén van.

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

A Duna budai oldalán helyezkedik el, 139 m-re emelkedik a Duna fölé (tengerszint feletti magassága 235 m), Budapest látképének egyik meghatározó eleme. A hegy nagy része látogatható parkterület.

A park egész területében természetvédelmi terület, többek között olyan ritka növényeknek ad otthont, mint például a fokozottan védett csikófark (Ephedra distachya) és a Magyarországon egyedül itt található sárgás habszekfű (Silene flavescens).

A védett parkterületnek gazdag madárállománya van, amit télen lelkes önkéntesek védenek etetéssel.

A hegy látképét jelentősen meghatározza a hegytetőn levő gellérthegyi fellegvár, közismert nevén a Citadella és a Szabadság szobor. Az ide felsétáló látogató gyönyörködhet a világörökség részét képező budapesti panorámában, ami kedvelt turista látványosság is egyben.

A hegy lehetőséget nyújt az ide látogatóknak kellemes sétákra erdős környezetben, továbbá a hegy tetején kialakított ligetes területen a minden évben kiültetésre kerülő szemet gyönyörködtető virágágyások mellett a padokon megpihenve felüdülést talál a hétköznapok rohanásában megfáradt lélek.

A hegy déli oldalán található az egyedülálló csúszdás játszótér, a lejtőn kialakított játszótéren 5 különböző csúszda (csőcsúszda, egyenes csúszda, kanyargós csúszda, hullámos csúszda, széles kisgyerekes csúszda) szerez örömet a gyermekeknek. A déli oldalon, közvetlenül a Gellért tér felett található egy kifejezetten kisgyermekek igényeinek megfelelően kialakított játszótér, a hegy tetején pedig hinták és homokozók várják a gyerekeket.

Mivel mikroklimatikus tulajdonságai főleg a déli oldalán nagyon kedvezőek, az 1800-as évek végéig gazdaságilag hasznosított terület volt, gyümölcsös kertek, szőlőültetvények borították. Felparcellázása, parkosítása a filoxéra vész után kezdődött, mely kiirtotta a hegyen található ültetvényeket. A park építése több lépcsőben történt, az első rész 1902-ben készült el, az Erzsébet híd lábánál, a hegy északi oldalán levő terület kiépítésével. Ekkor állították a Gellért szobrot és ekkor készült el a vízesés is. Ezután az 1920-as és 30-as években angolkert stílusban folytatódott a parkosítás a hegy déli oldalán. Ebben az időben került a meglevő barlangrendszerekből robbantással kialakításra a Sziklakápolna. Legkésőbb a hegy teteje került parkosításra, 1954-ben és 1965-ben.

Látnivaló megközelítése:

Megközelíthető a hegy lába felől a Döbrentei tértől, illetve a Gellért tértől 7-es busszal, 86-os busszal, 18-as, 19-es, 41-es villamossal, a Hegyalja út felől 8-as, 27-es, 239-es, 112-es busszal, illetve a hegy tetején a Búsuló Juhász megállónál a 27-es busz megállójától.

Ehhez a látnivalóhoz sajnos még nem áll rendelkezésre fénykép.

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint