Balatonfenyves

Balatonfenyves Gazdasági Vasút látnivaló fényképe

Látnivaló adatok:

neve:
Balatonfenyves Gazdasági Vasút
kategóriák:
jelentőség (1-6):
3.Regionális 
láthatóság:
látható 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.71241 E17.47903
cím:
Balatonfenyves - Somogyszentpál
elérhetőség:
nyitvatartási időben 
település:
Ez a látnivaló a Balatonfenyves település belterületén van.

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

Jelenleg a Balatonfenyves - Imremajor - Somogyszentpál vonalon napi forgalom zajlik, a Csiszta gyógyfürdőhöz és Táska településre vezető szakaszok nem járhatók.

5000 évvel ezelőtt a Balaton jóval nagyobb volt, mint a mai vízfelület. A déli parton a Nagy-Berek, nyugaton a Kis-Balaton, északon a Tapolcai-medence is a tó része volt. A víz hullámzása által homokgátak keletkeztek, amik elzárták ezeket a területeket a tótól. A feltöltődő, mocsaras Nagy-Berek területét 1860-tól kezdve lecsapolták, művelhető területté tették. A sáros talaj hátráltatta a termények szállítását, ezért a két világháború között vasútvonalat építettek Balatonfenyves állomástól Imre-majorig, ahol ló vontatású szerelvények közlekedtek. 1950-től már a Balatonnagybereki Állami Gazdaság építtette ki a területet behálózó vágányokat. 1955-től személy forgalomat is ellát.

Látnivaló megközelítése:

A Balatonfenyves (nagy)vasútállomás mellett találod a kisvasút végállomását.

Látnivaló képek:

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint