Balatonfenyves

Nincs kép ehhez a látnivalóhoz

Látnivaló adatok:

neve:
Csisztapusztai gyógyfürdő
kategóriák:
jelentőség (1-6):
3.Regionális 
láthatóság:
látható 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.68421 E17.56079
cím:
Csisztapuszta településrészen
elérhetőség:
nyitvatartási időben 
település:
Ez a látnivaló a Balatonfenyves település belterületén van.

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

Csisztapuszta a Nagy-Berek mára lecsapolt mocsarának déli szélén fekszik, mintegy 4,5 km-re északra Buzsák belterületétől. A településrésztől északi irányban Fonyód városa és a Balatonpart nagyjából 6 km-re található. A KSH adatai szerint 43 lakás található itt.

1956-ban geológusok kőolaj után kutatva próbafúrásokat végeztek a területen, de a remélt energiahordozó helyett termálvizet találtak. A felszínre szabadon kifolyó 42°-os vizet elsőként a helyi munkások hasznosították, akik gödröket ástak és azokban fürdőztek. A spontán kialakuló fürdőhelyre egyre több reumás panaszú vendég érkezett, így a buzsáki tanács is felismerte a helyszínben rejlő lehetőségeket és betonmedencéket építtetett. 1958-ban már 40 000 látogató érkezett. A ként tartalmazó, igazoltan hatásos termálvizet bőr, reumatikus és mozgásszervi betegségek, valamint nőgyógyászati gyulladások gyógyítására használják. A turizmus az 1970-es években lendült fel igazán, ekkor épültek fel az apró üdülőtelep házai a fürdőkomplexum köré, valamint a vendégeket kiszolgáló kávézók, étterem, fodrászat és masszőrszalon is. Sok turista a balatoni nyaralását egészíti egy csisztafürdői látogatással, ha a rossz idő nem tesz lehetővé más programokat. 2022-ben az Európai Unió, valamint a kormány támogatásával megkezdődött a Fonyódot és Csisztafürdőt összekötő bicikliút kiépítése.

Források és további adatok:

WEB: Magyar Wikipédia "Csisztapuszta" szócikke (lekérés: 2023.03.30.)

 

Ehhez a látnivalóhoz sajnos még nem áll rendelkezésre fénykép.

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint