Veszprémfajsz (700 m)Nemesvámos (900 m)Veszprém (3.7 km)

Baláca-pusztai római villagazdaság látnivaló fényképe

Látnivaló adatok:

neve:
Baláca-pusztai római villagazdaság
jelentőség (1-6):
2.Országos 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.04459 E17.88797
cím:
külterület
elérhetőség:
nyitvatartási időben 
település:
A látnivaló külterületre esik. Környező település(ek):
Veszprémfajsz (700 m) Nemesvámos (900 m) Veszprém (3.7 km)

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

Villa Romana Baláca vagyis Baláca-pusztai római villagazdaság. Egy majorság, birtokközpont, vagyis egy farm, ahol növénytermesztéssel, állattartással foglalkoztak. Már az I. században lakták, de a II-III. századra hatalmas komplexummá fejlődött. A 9-10 hektáros központi területet fallal kerítették. Ezen belül számos, különböző funkciójú épületet emeltek. Az V. század utáni sorsa már bizonytalan.

A teljes birtokon mintegy 30-40 fő- és 100 melléképület létezését feltételezik. A látogatható terület 2 hektár, amelyen a 22 ismert épületből négy feltárt, részben helyreállított és látogatható, a központi 2000 m2-es is. A lakóépületek itáliai hatást tükröző különleges falfestményei és mozaikpadlói is megtekinthetők. A park része a kőtár és egy fűszerkert is.

Látnivaló megközelítése:

Nemesvámostól Veszprémfajsz felé 900 m-re, bal oldalon található a parkoló. Innen murvás úton sétálva 250 méterre vsn a terület bejárata.

Látnivaló képek:

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint