Veszprémfajsz (800 m)Nemesvámos (900 m)Veszprém (3.4 km)

Fajszi templomrom látnivaló fényképe

Látnivaló adatok:

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.04597 E17.89207
cím:
külterület
elérhetőség:
szabad (nyitott) 
település:
A látnivaló külterületre esik. Környező település(ek):
Veszprémfajsz (800 m) Nemesvámos (900 m) Veszprém (3.4 km)

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

A középkori Fajsz falu ("villa Fayz"), későbbi nevén Pór-Fajsz a mai Veszprémfajsz határának északnyugati sarkában: a Mulatótető környékén alakult ki. A középkori faluból napjainkra semmi nem maradt.

A falu templomának romjai ma is láthatóak a balácai római kori romterülettől ÉK-re, mintegy 200-250 méternyire. A temlpom egy kis terephullámon épült fel. Romjait 1977-1980 között tárták fel Tóth Sándor művészettörténész és Ritoók Ágnes régész irányításával. Az ásatás során derült ki, hogy a templom legalább három periódusban épült fel.

Ha római kori - II-IV. századi - épület nem is volt ezen a helyen, a XI-XII. században minden valószínűség szerint már állt valamiféle templom (illetve inkább kápolna) ezen a területen.

1980-ban a templomtól északkeletre, délkeletre, délre és délnyugatra középkori temető maradványai kerültek elő.

A II. periódusban, a XIII. század első felében épült a templomhajó ÉNY-i sarkára egy torony, mely a romanika korában divatos, félköríves ikerablakokkal volt díszítve. A II. építési periódushoz tartozó új templom méretei ismeretlenek, ugyanis ezt a templomot is átépítették a XV. század folyamán gótikus stílusban, s ez az építkezés hosszában és szélességében kibővítette a régi építményt.

Biztosra vehető, hogy a II. periódushoz tartozó templom építésével egyidejűleg, a XIII. században épült a templomot körülvevő kőfal is.

 

Látnivaló képek:

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint