Szekszárd

Nincs kép ehhez a látnivalóhoz

Látnivaló adatok:

neve:
Szent János és Pál kápolna
kategóriák:

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.34578 E18.70143
cím:
Szekszárd, Béri-Balogh Ádám utca 2.
település:
Ez a látnivaló a Szekszárd település belterületén van.

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

A barokk stílusú Szent János és Pál-kápolna Szekszárdon, a Béri Balogh Ádám utca 2. szám alatt áll.

A város német hívei 1740 körül építették az ismert védőszenteknek villám, vihar és jégverés ellen. Először az északi része készült el, majd a torony. A 19. század elején a kápolnát a kórházhoz kapcsolták, és dél felé bővítették — ettől kezdve a kórház kápolnája volt. 2000-ben restaurálták, állapotát konzerválták.

Az épület három építési periódusa belül igen érdekes térkapcsolatokat hozott létre. A torony belsejéhez egy kis kupolás rész kapcsolódik. A kápolna falait legalább három, de helyenként még több rétegben képek borítják. Északi részében a kápolnával egykorú barokk, főként ornamentális motívumokból és erősen kopott grisaille-képekből álló festést tártak fel. A 19. század elején valószínűleg Boross Ferenc szekszárdi festő festette ki. Vélhetően az ő művei díszítik a torony előtti kupolát, ahol egyelőre még konzerválásra várnak. Legutolsó, igénytelen kifestése a két világháború között súlyosan megrongálta a korábbi értékes falképeket.

Források és további adatok:

WEB: Magyar Wikipédia "Szent János és Pál-kápolna" szócikke (lekérés: 2023.04.02.)

 

Ehhez a látnivalóhoz sajnos még nem áll rendelkezésre fénykép.

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint