Gödöllő

Nincs kép ehhez a látnivalóhoz

Látnivaló adatok:

neve:
Gödöllői Erdei Vasút
kategóriák:
jelentőség (1-6):
3.Regionális 
láthatóság:
látható 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.57280 E19.37802
cím:
külterület, a Gödöllői Arborétum területén
elérhetőség:
nyitvatartási időben 
település:
Ez a látnivaló a Gödöllő település belterületén van.

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

A Gödöllői Erdei Vasutat 2017 májusában kezdték el építeni a Gödöllői Arborétumban. Tervezett hossza 2 km, amiből 2022-ig körülbelül 1 km épült meg. A Csemete-rétről indul, végállomása a vasút Gödöllő-Állami telepek megállóhelyénél lesz.

A 600 mm nyomtávolságú kisvasúton zömmel turistákat kívánnak szállítani, a pálya végig a gödöllői arborétumban halad. A vonal első három kitérője a fűtőháznál, a mozdonyemelő leágazásánál és a Csemete-rét felőli lejáró végén épült meg. A Csemete-rét végállomástól rövid leágazás vezet az egykori fűtőházban kialakított múzeumhoz. Elsőként megépült végállomása, a Csemete-rét egy erdős domboldalon található. 2022-ben másik megállója és egyben ideiglenes végállomása a Játszó-térnél megépített Arborétum Kisvasút megállóhely, ahonnan rövid sétával juthatunk el az arborétum főbejáratához. A mostani és a leendő végállomás között még egy megállóhelyet terveznek a Kör-rétnél.

A múzeumtól, a Játszó-rétről és a Kör-rétről egyaránt gyalogösvény vezet a Főző-rétre és a Völgy-színpadhoz.

A Csemete-rétről mintegy fél kilométeres sétával érhető el a Méhészeti Múzeum.

Sok más kisvasúthoz hasonlóan ezt is főleg önkéntes munkával építik a 2015-ben alakult Erdei Vasútért Egyesület vasútbarát tagjai és helyi szervezetek segítői. 2018. június 2-án, az Arbofeszt rendezvényen avatta fel Gödöllő polgármestere az El-9 típusú akkumulátoros villanymozdonyt, és ezen a napon a látogatók ingyen utazhattak az első, mintegy 300 méteres szakaszon. A menetrend szerinti forgalom a Csemete-kert és az Arborétum mh. között 2020 augusztus 1-én indult meg. Egy-egy szerelvény 50 főt szállíthat, közülük tízen utazhatnak fedett kocsiban.

2019 decemberétől 2022-ig a kisvasút különféle műszaki problémák, majd végül a villanymozdony akkumulátorainak elhasználódása miatt nem üzemelt.

A menetrendszerű járatokon túl a csoportok különvonatot is rendelhetnek.

Források és további adatok:

WEB: Magyar Wikipédia "Gödöllői Erdei Vasút" szócikke (lekérés: 202.04.18.)

 

Ehhez a látnivalóhoz sajnos még nem áll rendelkezésre fénykép.

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint