Bodmér (1.3 km)Felcsút (2 km)Szár (2.4 km)

Földetérés emlékoszlop látnivaló fényképe

Látnivaló adatok:

neve:
Földetérés emlékoszlop
kategóriák:
jelentőség (1-6):
4.Környéki 
láthatóság:
látható 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.459695 E18.554334
cím:
külterület
elérhetőség:
szabad (nyitott) 
település:
A látnivaló külterületre esik. Környező település(ek):
Bodmér (1.3 km) Felcsút (2 km) Szár (2.4 km)

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

Endresz György pilóta és Magyar Sándor navigátor a "Justice for Hungary" elnevezésű géppel 1931. júl. 16-án Harbour Grace-ből az Atlanti–óceánon át leszállás nélkül Bodmér határáig repült. Ott a cél elõtt 30 km-rel gépük cserbenhagyta őket. Óceánrepülésükkel elnyerték Rothermere lord tízezer dolláros díját. Az első magyar óceánrepülésnek óriási nemzetközi visszhangja volt: A megtett távolság és az idő, egyaránt példa nélkül álló rekordok a repüléstörténetben: 6000 km-t tettek meg 26 óra és 20 perc alatt. Őelőttük még senki nem repülte át úgy az óceánt, hogy ennyire mélyen behatolt volna a kontinens belsejébe. A leszállás helyét ez az emlékoszlop jelöli, a közelben emlékmű áll.

Látnivaló megközelítése:

A 811-es főtról Felcsút-északi körforgalomnál Csákvár felé 2,1 km-re van jobb oldalon a pihenő és emlékmű. Itt megállva gyalog észak-nyugat, majd nyugat felé összesen 220 métert sétálva, a mezőn található az emlékoszlop, emléktáblával. Ez a leszállás helye.

Látnivaló képek:

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint