Szilvásvárad (3 km)Bélapátfalva (4.6 km)Nagyvisnyó (6.7 km)

Nincs kép ehhez a látnivalóhoz

Látnivaló adatok:

neve:
Szalajka-forrás
kategóriák:
jelentőség (1-6):
4.Környéki 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N48.07261 E20.41492
cím:
külterület, a Szalajka-völgyből induló zöld háromszög (ZA) jelzésű úton
elérhetőség:
szabad (nyitott) 
település:
A látnivaló külterületre esik. Környező település(ek):
Szilvásvárad (3 km) Bélapátfalva (4.6 km) Nagyvisnyó (6.7 km)

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

A Szalajka-forrásbarlang Magyarország megkülönböztetetten védett barlangjai között van. A Bükk-vidéken lévő Szalajka-völgyben található a bejárata, amely a Szalajka-forrás felszínre lépési helye.

A lezárt barlang Szilvásvárad külterületén, fokozottan védett területen nyílik. A vízgyűjtő területe körülbelül 10 km². A Bükk hegység csapadékban leggazdagabb területéről, a Nagy-fennsík nyugati töbreitől szállítja a vizeket föld alatti úton a Szalajka völgyébe. A legnagyobb vízhozama meghaladja az 1 m³/másodperc értéket, amíg a legkisebb vizek idején alig három liter másodpercenként. Azonban elmondható, hogy átlagosan a 70 liter/másodperc értéket tartja.

Eredetileg a forrás, a mostani helyétől körülbelül 50 méterre délre tört fel. Azonban az 1960-as évek vízfeltáró kutatásai érdekében, a mostani helyszínen tárót hajtottak a hegybe, hogy a forrást megcsapolják. A forrás valószínűleg egy hatalmas barlangrendszerből tör elő, amelyet még nem tártak fel. A forrás vízrendszeréhez tartozik a Hármaskúti-víznyelőbarlang is. Ez a barlangrendszer a légvonalban mért 3,5 kilométeres hosszával valószínűleg minimum hét kilométer hosszú föld alatti járatot tartalmaz.

A barlang a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság engedélyével látogatható. Naponta maximum egy csoport látogathatja, amely legfeljebb hat személyből állhat.

1979-ben volt először Szalajka-forrásbarlangnak nevezve a barlang az irodalmában.

Források és további adatok:

WEB: Magyar Wikipédia "Szalajka-forrásbarlang" szócikke (lekérés: 2023.03.28.)

 

Ehhez a látnivalóhoz sajnos még nem áll rendelkezésre fénykép.

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint