Szilvásvárad (1 km)Nagyvisnyó (4.3 km)Bélapátfalva (4.8 km)

Millenniumi kilátó látnivaló fényképe

Látnivaló adatok:

neve:
Millenniumi kilátó
kategóriák:
jelentőség (1-6):
5.Helyi települési jelentősebb 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N48.09613 E20.40423
cím:
külterület
település:
A látnivaló külterületre esik. Környező település(ek):
Szilvásvárad (1 km) Nagyvisnyó (4.3 km) Bélapátfalva (4.8 km)

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

A Kalapat-hegyi kilátó, más néven Millenniumi kilátó az ezredfordulón épült. A 625 méter magas Kalapat-tetőn álló kilátótornyot 2000. augusztus 20-án adták át. A Szilvásváradi börtönmúzeumtól induló millenniumi tanösvényen gyalog mintegy fél óra alatt juthatunk föl hozzá.

A torony teljes magassága 33 méter, a kilátószint 20 méter magasan van. A toronyban tizenhét pihenő szintet építettek ki. A mintegy 330 köbméter beton felhasználásával készült alapra erdélyi ácsok építették a 150 tonnás, szibériai vörösfenyő szerkezetet, aminek az erősítéséhez 20 tonna vasat, illetve acélt is felhasználtak. A tetőszerkezetet vörösrézzel borították, az építmény tetején egy háromméteres fémzászló díszlik.

A kilátótoronyból körpanoráma nyílik, látható többek között Szilvásvárad, a Bél-kő, a Szalajka-völgy, az Istállós-kő, a Gerenna-vár, távolabb pedig a Mátra is.

Források és további adatok:

WEB: Magyar Wikipédia "Kalapat-hegyi kilátó" szócikke (lekérés: 2023.04.08.)

 

Látnivaló képek:

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint