Fertőrákos

Nincs kép ehhez a látnivalóhoz

Látnivaló adatok:

neve:
Elektromos Jelzőrendszer (EJR) Múzeum
kategóriák:

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.71333 E16.65655
cím:
9421 Fertőrákos, Fő út 242/2
elérhetőség:
előzetes bejelentkezésre 
település:
Ez a látnivaló a Fertőrákos település belterületén van.

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

A magyar-osztrák határőrizeti feladat hosszú évtizedeken át a Kelet-Nyugat közötti szembenállás folytán az egyik embert próbáló - ha nem a legnehezebb - szolgálatot rótta a magyar határőrségre. A Fertő-tó, mint különös természeti környezet a szolgálattól a szokásostól eltérő megoldásokat is követelt Egykori határőrként bajtársaimmal ezen a határvidéken teljesítettem szolgálatot: huszonhét hónapot sorkatonaként (1969. november és 1972. február között), huszonnégy évet pedig hivatásos katonaként (1974-től 1998-ig).

A rendszerváltás nyomán, különösen a schengeni rendszer életbe léptetése következtében ez a szigorúan ellenőrzött határszakasz is "ellégiesült" és megszűnt. Ez a történelmi változás magyarázza és teszi indokolttá, hogy az emlékezet számára a határőrizettel kapcsolatos magángyűjteményem Elektromos Jelzőrendszer (EJR) Múzeum néven látogathatóvá tegyem. Ezt a civil gyűjteményt több évi gyűjtőmunkával hoztam létre, és úgy gondolom, hogy az elnevezésében jelzett tartalmon túlmenően átfogó képet ad a látogatónak a teljes határőrizeti rendszer, ismertebb nevén a "vasfüggöny" működéséről, eszközeiről és tárgyi emlékeiről.

A határőrségi életkörülmények politikai rendszerektől függetlenül is komoly megterhelést és felelősséget jelentettek, amihez a határőr testület tisztességes magatartása társult. Az "én múzeumom" a soproni hivatalos kiállítások és levéltári gyűjtemény mellett Fertőrákoson mindenekelőtt a kirándulóknak és diákoknak segít a hidegháborús korszak térségi határőrizeti intézményének a megismerésében.

Látnivaló megközelítése:

Busszal:

1.) Soproni autóbusz pályaudvarról Fertőrákosra induló menetrend szerinti járattal (szinte minden órában indul). Fertőrákos végállomásról (Püspöki kastély) gyalog lefelé a Fő utcán kb. 450 m.

2.) Kiránduló busszal Sopron, illetve Balf irányából a Fertő-tó lejárattól 100 méterre (Fő út 242/2).

Autóval / kiránduló busszal:

1.) A 84-es főút kópházi leágazásnál Balf-Fertőrákos irányába. Balfról érkezve Fertőrákosra a Fertő-tó leágazástól 100 méterre található a Fő út 242/2.

2.) 84-es főút Sopront elkerülő út. Körzős körforgalomnál Fertőrákos irányába (Pozsonyi út). Sopronkőhidán át Fertőrákosra érkezve (Kőfejtő) a Fő utcán végig kb. 2 km-re jobbra, a kis kápolnával szemben van a Fő út 242/2.

Ehhez a látnivalóhoz sajnos még nem áll rendelkezésre fénykép.

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint