Páty (4.1 km)

Csergezán Pál kilátó, Nagy-Kopasz látnivaló fényképe

Látnivaló adatok:

neve:
Csergezán Pál kilátó, Nagy-Kopasz
kategóriák:

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.55179 E18.86511
cím:
külterület
elérhetőség:
szabad (nyitott) 
település:
A látnivaló külterületre esik. Környező település(ek):
Páty (4.1 km)

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

Az 559 m-es Nagy-Kopaszon (a Budai-hegység legmagasabb pontja) áll a különös formájú kilátó. A Páty, Nagykovácsi és Telki hármas határán emelkedő kilátó felső szintje 18 méter magas. A pont 100 lépcsőfokon elérhető magasságból egyedülálló körpanoráma tárul a látogatók szeme elé. Tiszta időben a főváros 100 kilométeres környezetét belátni, a Mátrától a Pilisen és Zsámbéki-medencén át a Velencei-hegységig. Az esztergomi bazilika akár felhős időben is szabad szemmel látható. A jól azonosítható látnivalók irányát a kilátószinten ábrák és feliratok jelzik.

A kilátó névadója a híres természet- és vadászfestő Csergezán Pál, aki számos képen örökítette meg a környék élővilágát. Az 1990-es években elhunyt művész sírja a közeli Anna-laknál az erdőben található.

A kilátó beton alapon nyugszik, szerkezete a kültéri viszonyoknak leginkább megfelelő vörösfenyőből készült. A hannoveri világkiállítás magyar pavilonját is jegyző tervezők különleges lécborítást alkalmaztak. Ez lehetővé teszi a szabad kilátást, ugyanakkor tériszony nélkül lehet feljutni a kilátószintre. A tágas pihenők nagyobb csoportok látogatását is lehetővé teszik, egyszerre 150 fő tartózkodhat a kilátóban. A földszinti beton alapzatot graffiti-álló festékkel festették.

 

Látnivaló képek:

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint