Zsámbék (3.6 km)

Magyar Légvédelem Fegyvernemi Múzeuma/Zsámbéki Színházi és művészeti Bázis látnivaló fényképe

Látnivaló adatok:

neve:
Magyar Légvédelem Fegyvernemi Múzeuma/Zsámbéki Színházi és művészeti Bázis
kategóriák:

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.55707 E18.70062
cím:
Zsámbék, külterület
elérhetőség:
nyitvatartási időben 
település:
A látnivaló külterületre esik. Környező település(ek):
Zsámbék (3.6 km)

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

A múzeum a Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület szervezésében a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Hadtörténeti Intézet és Múzeum segítségével 2006. szep-tember 22-én nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A Magyarországon elsőként megvalósuló speciális fegyvernemi múzeum a magyar légvédelem történetét mutatja be. A hajdani Zsámbéki Légvédelmi Rakétaosztály harcál-láspontjának területe teszi lehetővé a cseppet sem kisméretű légvédelmi berendezések bemutatását. A korábban szigorúan titkos katonai objektum a Budapest körüli légvé-delmi rendszer részét képezte. A 60-as évektől a 90-es évek végéig működő rendszer vegyes típusú légvédelmi rakétaosztályokból állt, melyek eszközei 500 m-től egészen 257 km hatótávolságig képesek lehettek volna ellenséges légi célok megsemmisítésére, magassági tartományuk pedig 20 m-től 40 km-ig terjed. A rendszerváltás, a Varsói-szerződés megszűnése és a NATO-hoz való csatlakozás szükségessé tette a magyar haderő átalakítását is. Az átszervezés 1990-2001-ig tartott. Ebben az időszakban osztályok szűntek meg, és sok eszközt vontak ki a hadrendből, melyeket a Múzeum létrehozása mentett meg az enyészettől.

Látnivaló megközelítése:

Zsámbékot Bicske irányába elhagyva Szomor felé kanyarodva az út jobb oldalán található a Zsámbéki hegy. Ezen az úton, a Fejér-megye tábla után kb. 2 km-re található a Műemlék Rakétabázis bejáratához felvezető erősen kanyargós, keskeny aszfaltút.

Látnivaló képek:

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint