Pannonhalma

Nincs kép ehhez a látnivalóhoz

Látnivaló adatok:

neve:
Pannonhalmi Arborétum
kategóriák:

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.55354 E17.76339
cím:
Pannonhalma, Hunyadi utca
település:
Ez a látnivaló a Pannonhalma település belterületén van.

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

A Pannonhalmi Bencés Főapátság 996-ban alapított és azóta is folyamatosan működő Szent Benedek-rendi monostor, Magyarország egyik kiemelkedő történelmi emlékhelye, egyházi és művészettörténeti központja. Győr-Moson-Sopron vármegyében, a Pannonhalmi járásban, Pannonhalma városban (régi nevén Győrszentmárton) található.

Az Arborétumának története egészen az apátság alapításáig nyúlik vissza, ezért az első magyar történeti kertnek is tekinthető. 1830-ban már 80 fa- és cserjefaj volt található az arborétumban, amelynek angolkert jellegét az 1840-es években Szeder Fábián alakította ki. Az arborétumban több száz fa- és cserjefaj, valamint több több gyógynövény nő, és köztük más, különleges, az országban csak kevés helyen előforduló fajok, illetve fajták is. Madártanilag is értékes terület, főleg a sokféle énekesmadár miatt. Az arborétum 25,61 hektáros területét 1963-ban természetvédelmi területté nyilvánították, amely a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának felügyelete alá tartozik.

Források és további adatok:

WEB: Magyar Wikipédia "Pannonhalmi Bencés Főapátság" szócikke (lekérés: 2023.04.04.)

 

Ehhez a látnivalóhoz sajnos még nem áll rendelkezésre fénykép.

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint