Orosháza

Nincs kép ehhez a látnivalóhoz

Látnivaló adatok:

neve:
Rágyánszki arborétum
kategóriák:

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.55145 E20.65382
cím:
Orosháza, Gárdonyi Géza utca 8-12.
település:
Ez a látnivaló a Orosháza település belterületén van.

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

Az orosházi Rágyánszky Arborétum (egyes helyeken Rágyánszki) a város kiemelkedő természeti értéke. Hazánkban Budapesten kívül egyedül itt található meg a chilei araukária (pikkelyfenyő).

Az arborétum Orosházán, a Gárdonyi Géza utca legelején terül el és egészen a Mezőtúr–Battonya vasútvonalig nyúlik.

Az 1908 és 1973 között élt kertész, Rágyánszky János 1952-ben telepítette át Gyulamezőről faiskolájának legértékesebb egyedeit, melyekkel megalapozta a messze földön híres és nem csak szakmai körökben elismert arborétumot.

Rágyánszky halála után özvegye és fia folytatták a munkát, további közmegelégedésre. Mára az Eötvös Loránd Tudományegyetem dendrológiai, azaz fás növényrendszertani megfigyelőállomása is az arborétum, melynek kiemelkedő a mamutfenyő- és cédrusállománya.

Az orosházi arborétumban élő növények elsősorban kutatási célokat szolgálnak: a területen több mint 2000 növényfaj 6000 változata található meg, köztük a gyűjtemény olyan kiemelkedő elemei, mint a mamutfenyő, illetve a cédrus, valamint az országos szinten egyedülálló chilei araukária.

Források és további adatok:

WEB: Magyar Wikipédia "Rágyánszky Arborétum" szócikke (lekérés: 2023.04.04.)

 

Ehhez a látnivalóhoz sajnos még nem áll rendelkezésre fénykép.

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint