Olaszfalu (6.3 km)

Alsóperei (Nádasdy) arborétum látnivaló fényképe

Látnivaló adatok:

neve:
Alsóperei (Nádasdy) arborétum
kategóriák:

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.22658 E17.98316
cím:
Alsópere nevű külterület, Olaszfalutól légvonalban 5km dél-keletre
elérhetőség:
szabad (nyitott) 
település:
A látnivaló külterületre esik. Környező település(ek):
Olaszfalu (6.3 km)

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

A Keleti-Bakonyban nagy birtokokkal bíró Nádasdy család a táj szépsége és vadbősége miatt épített itt vadászkúriát és alakított ki angolparkot.

A park a magyarországi történelem, kultúra, tájgazdálkodás jeles emléke. Nádasdy Ferenc a XIX. század közepén a tisztásokkal tagolt bükkösbe dendrológiai értékeket telepített és tavat létesített. A területet erdők veszik körül, mintegy védve a parkot a klimatikus szélsőségektől, s még romantikusabb hátteret adnak a varázslatos együttesnek. A XX. század második felében nem funkcionált parkként a terület. Ezért sok értéke, érdekessége tönkrement.

Miután a VERGA ZRt. kezelésbe került a park, elsőként a korábban kiszáradt, vihartörött egyedeket távolították el, majd szépen kezelt gyepfelületeket létrehozva azokba megkezdték fiatal egyedek telepítésével a park felújítását. Ma is látható értékes egyedek a történelmi parkból: száz évesnél öregebb jegenyefenyők, hamisciprus, selyemfenyő, tiszafa, vörös levelű hegyi juhar, szomorú gyertyán, vérbükk, hikori dió, stb.. A parkban hangulatos pihenőhelyek vannak kiképezve. A hajdani angol kert mellett a fenntartó egy új arborétum alapjait rakja le folyamatosan idegen honos fafajok telepítésével.

2013. év őszén új 240 m2-es látogatóközpontot avattak, megújult a Nádasy arborétum és szabadtéri színpaddal és vadászkápolnával is gazdagodott a környék.

A látogatóközpontban olyan ritkaságokat tekinthetnek meg az érdeklődők, mint például hat, egészben preparált oroszlánt, két leopárdot, egy krokodilt és több vállmontázsos orrszarvút.

Látnivaló megközelítése:

Olaszfalutól közúton négy kilométerre dél-keletre helyezkedik el Felsőpere-puszta, melytől három kilométer Alsópere.

A Nádasdy-park gépkocsival közúton közelíthető meg egészen Alsóperéig, ahol a parkot bemutató térképes tábla és harangláb fogadja a látogatót.

Látnivaló képek:

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()