Dunaszentmiklós (2.2 km)Neszmély (4.2 km)Tardos (5.2 km)

Nincs kép ehhez a látnivalóhoz

Látnivaló adatok:

neve:
Neszmély-Somlyói Arborétum
kategóriák:

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.71040 E18.41230
cím:
külterület, Dunaszentmiklóstól keleti irányban 2,2 km-re
település:
A látnivaló külterületre esik. Környező település(ek):
Dunaszentmiklós (2.2 km) Neszmély (4.2 km) Tardos (5.2 km)

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

A Neszmélyi Arborétum Neszmély külterületén található Gombáspuszta mellett fekszik őshonos erdők ölelésében. A Gerecsei Tájvédelmi Körzet része.

A XX. század 50-es éveinek végén, a 60-as évek elején folyt a telepítés összesen 28,8 hektáron a korábban Szép-erdőnek, illetve Rontott-erdőnek nevezett területen. A Trianon utáni Magyarország területén, az elvesztett fenyvesek pótlására az országban több helyen egzóta - külföldön őshonos - fenyőket telepítettek kísérleti jelleggel, hogy a hazai klimatikus viszonyok közt gyorsan növő, értékes faanyagot adó fajokat nyerjenek. Ilyen kísérleti erdők találhatók a Neszmélyi Arborétumban is. A gazdaságilag értékes, nagyobb állományokat alkotó fenyvesek, cédrusok közt az arborétumban alárendelten egyéb nyitvatermők, s néhány őshonos faj is található. Egykoron a fajok, fajták, változatok száma meghaladta a százat is. Kialakítása, a közeli Agostyáni Arborétumhoz hasonlóan Nemeskéri Kiss Miklós javaslatára történt.

Az arborétum legidősebb fái - tulajdonképpen az egykori őshonos erdő hagyásfái a kerítés külső oldalán - a mintegy 200-250 éves kocsánytalan tölgyfák. Szintén a kerítésen kívül található egy szép barkócaberkenye. A bejáratnál rögtön kétféle cédrus, gyantás, illetve atlaszcédrus köszönti az embert. Utóbbival a kerítés mentén, de beljebb is több állományban találkozhatunk.

A kísérleti jelleggel telepített erdők fajai közt jegenyefenyők, kolorádói, andalúziai, kaukázusi, szerb luc, duglászfenyő (ez zöld illetve szürke változatban is), illetve európai vörösfenyő találhatók.

A kertben kis számban óriás mamutfenyőkkel, himalájai cédrussal, simafenyővel, himalájai selyemfenyővel is találkozhatunk.

Források és további adatok:

WEB: Magyar Wikipédia "Neszmélyi Arborétum" szócikke (lekérés: 2023.04.04.)

 

Ehhez a látnivalóhoz sajnos még nem áll rendelkezésre fénykép.

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint