Monoszló (1.4 km)Zánka (2 km)Köveskál (2.8 km)

Hegyestű geológiai bemutatóhely látnivaló fényképe

Látnivaló adatok:

neve:
Hegyestű geológiai bemutatóhely
jelentőség (1-6):
2.Országos 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.88936 E17.64819
elérhetőség:
nyitvatartási időben 
település:
A látnivaló külterületre esik. Környező település(ek):
Monoszló (1.4 km) Zánka (2 km) Köveskál (2.8 km)

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

Hegyestű bazaltkúpjánál csodálatos tájképen figyelhetjük meg a Balaton-felvidék jellegzetes tájrészleteit, a természet és ember együttélésének tipikus képét. Az egykori bazaltbánya épületében létrehozott kiállítás emléket állít a kőbányászatnak, bemutatja a Balaon-felvidék és a Dunántúl geológiai felépítését, jellemző kőzeteit, ásványait.

A felhagyott bánya épületeiben megtekinthető a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén található földtani képződmények gyűjteménye, a térség földtörténeti ismertetése, a Hegyes-tű vulkán működésének rajzos modellje, a kézi fejtésű kiskockakő bányászati emlékei. Faliképeken a Balaton-felvidéki hegyek közel 400 millió évének történéseit, rajzos jelekké formált földtani eseményeit lehet követni, földtani időegységekre bontva, a legidősebb, sötétszürke agyagpala képződésétől a tűzhányók kitörésein át az ember megjelenéséig.

A szabadtéren elhelyezett hatalmas kőtömbök a környék kőfejtőinek termékeiről nyújtanak tapinthatóan érzékletes benyomást. A hegy belseje a kőbányászat során feltárult, s a közel 50 m magas bányafal a fiatal, alig 4-6 millió éves tűzhányó titkait is felfedi. A vulkáni kürtőben megdermedt bazaltláva a kihűlés folytán sokszögletű, impozáns, függőleges oszlopokban maradt meg. A rakott szoknyára emlékeztető látvány hazánkban egyedülálló élményt nyújt. Sétánk során csodálatos panorámájú kilátásban is gyönyörködhetünk, ahol Somogyi Győző rajza segíti a tájékozódást.

Látnivaló megközelítése:

Megközelíthető a Zánka-Köveskál közötti útszakaszról elágazó monoszlói közútról, kiépített, erdei autóúton vagy gyalog 20 perces sétával. Zánkáról turistajelzések (S) segítségével.

Látnivaló képek:

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint