Balatonlelle (1 km)

Nincs kép ehhez a látnivalóhoz

Látnivaló adatok:

neve:
Irma-pusztai halastavak
kategóriák:

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.77711 E17.74080
cím:
Balatonlelle, Irma-puszta külterület
település:
A látnivaló külterületre esik. Környező település(ek):
Balatonlelle (1 km)

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

Balatonlellétől DK-re található a 12 egységből álló Irma-pusztai halastórendszer. A gazdag madárvilág miatt is érdemes ellátogatni erre a helyre. Kellemes, egészséges környezetben, csendes, kulturált pihenést kínál a horgásztó és környezete.

A víz állandóan mozgásban van a folyamatos vízutánpótlásnak köszönhetően. Az irmapusztai tavak a Balatoni Halászati Rt. halastavai, közülük egy azonban 1994-ben a halászok és horgászok közötti barátság szimbolikus jelenként horgászati státust kapott. Azóta - a víz kezelői jogára alakult - horgászegyesület évről évre bérli, s az eltelt hat év alatt kiváló horgászvízzé fejlesztette a néhai halastavat. Valamikor a Balaton öntésterülete volt, igazi berek, tőzeges altalajjal. A tőzeg nyomai ma is megfigyelhetőek, hiszen a feneket ún. tőzegkorpa borítja, melyet részben a halak már "feldolgoztak", részben az önmagától felaprózódó elpusztult növényzet hoz létre. Hínár nincs, akadó is kevés. A nádas azonban kiterjedt, vastag, szinte teljes kerületén uralja a partot. Mélysége a legtöbb helyen, mint egy halastóé: egy, másfél méter körüli. Mélyebb részek: a csónakkikötő előtti (kb. 50 méterre) gödör (egy régen lepusztult tőzegsziget nyoma), és gát előtt húzódó hosszú árok: a valamikori halágy (a gát előtt 5-8 méterre) húzódik.

Látnivaló megközelítése:

Széchenyi utca végétől kb. 1,5 km. jelzetlen földúton.

Ehhez a látnivalóhoz sajnos még nem áll rendelkezésre fénykép.

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint