Várpalota

Nincs kép ehhez a látnivalóhoz

Látnivaló adatok:

neve:
Zichy-kápolna
kategóriák:

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.20250 E18.14937
cím:
Várpalota, Szent István utca és Hétvezér utca elágazásánál, a temető területén
település:
Ez a látnivaló a Várpalota település belterületén van.

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

Várpalota (1870 előtt csak: Palota, egyes művekben: V. Palota, németül: Burgschloß) város Veszprém vármegyében, a Várpalotai járásban. Magyarország szocialista idejében bányavárosként tartották számon, ám a bányákat az idő múlásával bezárták. Légvonalban Veszprémtől és Székesfehérvártól is egyaránt 20 km-re, Budapesttől 70 km-re, a Balatontól pedig 17 km-re fekszik.

A város egyik nevezetessége a Zichy-kápolna. A kápolnát a római katolikus temetőben találjuk. Építtetője Talheim Mária gróf Zichy III. János felesége. Építésének ideje 1738. Az oltár homokkőből faragott, a helyi hagyományok szerint Nádel, palotai német kőfaragó készítette. A haranglábat 1944-ben építették Bene Gábor építész tervei alapján. Az épület barokk stílusú, félgömbkupolás, torony nélküli. Nyugati homlokzatán egy gótikus kőfejet helyeztek el. A Szűz Anya oltárkép felett a Zichy-címer található.

Források és további adatok:

WEB: Magyar Wikipédia "Várpalota" szócikke (lekérés: 2023.04.02.)

 

Ehhez a látnivalóhoz sajnos még nem áll rendelkezésre fénykép.

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint