Pécs (860 m)

Nincs kép ehhez a látnivalóhoz

Látnivaló adatok:

neve:
Misina-tető TV-torony kilátóterasz
kategóriák:

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.09910 E18.22014
település:
A látnivaló külterületre esik. Környező település(ek):
Pécs (860 m)

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

A 197 méter magas pécsi tévétorony a Mecsekben, az 535 méter magas Misina csúcsán áll. 1973. április 4-én nyílt meg.

A torony Vízvárdy István, Söpkéz Gusztáv és Thoma József tervei alapján 18.500 tonna vasbetonból épült. Eredetileg 191 méteres volt, de egy 1995-ös antennacserét követően 6 méterrel lett magasabb, 197 méteres magasságával jelenleg is hazánk legmagasabb épülete. A torony kilengése a csúcsánál akár fél méteres is lehet.

Gyorslifttel lehet feljutni a 72 méter magassságban kialakított üvegfalú eszpresszóig. A nyitott kilátóterasz 80 méteres magasságban található. A toronyból 610 méterrel a tengerszint felett nézelődhetünk, ami a város sík területeinek átlagos 120 méteres tengerszint feletti magasságával még mindig közel 500 méteres város feletti magasságot jelent. Körkilátójából szép időben messzire el lehet látni. Déli irányban a város, illetve a Baranyai-dombság, messzebb a Villányi-hegység és a horvát Papuk-hegy látható. Keleti irányban a Zengő, nyugatra a Tubes, északra a Mecsek látszik. Tiszta időben akár a Badacsonyig is ellátni. A torony aljától északkeleti irányban sí- és szánkópálya is található.

Az 1973-ban épült adótorony helyén az 1960-as évekig az 1908-ban épült Kiss József-kilátó állt. Kiss József természetbarát a Mecsek Egyesület főtitkára volt, és számos könyve jelent meg a Mecsekről. Ez a kilátó 24,6 méter magas, kb. 5x5 méteres alapterületű épület volt, mellette egy kis épülettel. Emlékét a Zsolnay porcelángyárban készült mázas pirogránit emléktábla őrzi, melyet a kilátó falában helyeztek el.

Források és további adatok:

WEB: Magyar Wikipédia "Pécsi tévétorony" szócikke (lekérés: 2023.04.08.)

 

Ehhez a látnivalóhoz sajnos még nem áll rendelkezésre fénykép.

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint