Vértessomló (3.8 km)

Vitány vára látnivaló fényképe

Látnivaló adatok:

neve:
Vitány vára
kategóriák:
jelentőség (1-6):
4.Környéki 
láthatóság:
látható 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.51518 E18.41450
cím:
külterület
elérhetőség:
szabad (nyitott) 
település:
A látnivaló külterületre esik. Környező település(ek):
Vértessomló (3.8 km)

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

Nyerges-hegy közelében egy erdővel borított kisebb kúp tetején találjuk a közel ötszög alapú, belsőtornyos, kis területű vár romjait. Fák között rejtőzik, csak közelről látható.

Építtetője ismeretlen, valószerűsíthetően a Csákok nevéhez köthető. Első írásos emléke először Károly Róbert idejéből, 1324-ből maradt ránk.

A vár az Észak-Vértesben, egy 377m-es magasságú hegygerincen épült, az épületre szűk alépítmények és szélesen nyíló kilátás jellemző. Bél Mátyás ezzel kapcsolatosan meg is említi, hogy a törökök megszállása után hamar el is hagyták, nehezen védhető paraméterei miatt.

A Vitányi vár fénykorában 35 falu és a tata-bicskei út ellenőrzése tartozott alá.

Vitány Nagy Lajos uralkodásától 1410-ig a győri ispánsághoz tartozott, majd Zsigmond elzálogosította Hohenzollern Frigyesnek, ezután pedig 1439-ben Rozgonyi István birtokába került. A Rozgonyi család kihalása után II. Ulászló 1493-ban Egervári László horvát bánnak adta, 1532 után Héderváry birtok lett. A török harcok idején többször gazdát cserélt. A tizenötéves haború után Pálffy Miklósnak köszönhetően végleg magyar tulajdonba került, de a császáriak 1598-ban mégis felrobbantották.

Látnivaló megközelítése:

Vértessomlóról a piros sáv jelzésen 3,5 km, majd az Országos Kéktúra kék sáv jelzésén észak-felé 2 km.

Látnivaló képek:

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint