Szigliget

Avasi templomrom látnivaló fényképe

Látnivaló adatok:

neve:
Avasi templomrom
láthatóság:
látható 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.79772 E17.44831
cím:
Réthelyi út mentén, az északi részen
elérhetőség:
szabad (nyitott) 
település:
Ez a látnivaló a Szigliget település belterületén van.

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

A történelmi, balatoni révhely - kikötő - közelében alakult ki Szigliget település ősi magja, amelynek ez volt a temploma. A régészeti ásatás leletei alapján tudjuk, hogy a templom egy korábbi, római épület falainak felhasználásával épült. A templom a XIII. század második felében épült, egyenes szentélyzáródással, torony nélkül. Később, de még ennek az évszázadnak a végén építették hozzá a most is álló, egyedi formájú tornyot. A XIV. században készült el a templomhajóhoz keletről csatlakozó képolna - sekrestye helység. Később, a XV. században a szentélyhez kívülről hozzá építették az ossariumot (csontházat), amely a templom körüli korai temető meglétét bizonyítja. A "mindenszentek" nevét viselő templom szerepel az 1333. évi pápai tized összeírásban. István nevű papját 1334-ben említik az oklevelek. Ez a falurész valószínűleg a XVI. században néptelenedett el és megkezdődött a templom pusztulása is.

A templom 1958-59. évi feltárása Kozák Károly régész, állagmegóvási mukái Sedlmayr János építész tervei szerint valósultak meg. A templom újbóli helyreállítását Paál József építész, a kegyeleti parkot Csókás-Simon Orsolya tájépítész tervezte.

 

Látnivaló képek:

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint