Szeged

Nincs kép ehhez a látnivalóhoz

Látnivaló adatok:

neve:
Anna-kút
kategóriák:

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.25579 E20.14867
cím:
Szeged, Tisza Lajos körút és Vörösmarty utca elágazásánál
település:
Ez a látnivaló a Szeged település belterületén van.

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

Az Anna-forrás egy Szeged belvárosában található artézi kút, a dél-alföldi régió első hévízforrása. 944 méter mélyből fakad. 51 °C-os hőforrás, amelynek ásványi sókban gazdag, szénsavval dúsított gyógyvize van.

Szegeden 1925-ben kezdtek hévízforrás után kutatni Pávai-Vajna Ferenc geológus szakvéleménye alapján. Két évvel később találtak rá a gyógyvízre. A forrás a nevét 1938-ban a gyógyvizet palackozó vállalkozó, Patzauer Dezső 1926-ban született lányáról kapta (Anna Judit, Szeged, 1926. március 4. – Toronto, 2013. április 17. kutatóorvos). Patzauer szorgalmazta, hogy a forrás vizét gyógyvíznek minősítsék, ami 1929-ben meg is történt. A ma látható Anna-kút a forrás feltárásának közelében van, tetején Csáky József Táncoslány című, 1959-ben készült szobra áll.

A közelben lévő MÁV-palotát egy időben a forrás vizével fűtötték, ez volt Magyarországon az első, geotermikus energiával fűtött épület. A kúttól pár méterre található az Anna fürdő impozáns épülete, amit az innen nyert termálvízzel látnak el.

Források és további adatok:

WEB: Magyar Wikipédia "Anna-forrás" szócikke (lekérés: 2023.03.28.)

 

Ehhez a látnivalóhoz sajnos még nem áll rendelkezésre fénykép.

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint