Szeged

Nincs kép ehhez a látnivalóhoz

Látnivaló adatok:

neve:
Kass Galéria múzeumi kiállítóhely
kategóriák:

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.25278 E20.14983
cím:
Szeged, Vár utca 7.
település:
Ez a látnivaló a Szeged település belterületén van.

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

Kass János szegedi születésű grafikus- és szobrászművész kezdeményezésére Trogmayer Ottó múzeumigazgatósága idején valósult meg a Kass Galéria megnyitása. (Nyitás: 1985. július 26.) Már nagy szüksége volt Szegednek egy olyan kiállítóhelyre, amely művészek egyedi gyűjteményeit mutatja be. A Kass Galéria alapját az a gyűjtemény képezi, amelyet Kass János adományozott a városnak saját műveiből. A kiállítóhely egy 1883-ban épült eklektikus stílusú lakóházban kapott helyet. Állandó kiállításán a Kass művek szerepelnek, de Kass János és a Móra Ferenc Múzeum nem hagyta ezt ennyiben, teret biztosítottak folyamatosan más alkotóművészek időszakos kiállításainak is.

Volt itt már kiállítás Buday György műveiből, a Feszty-körképről, Reich Károly, Engel Tevan István grafikáiból, a kiváló fotós, Gink Károly műveiből, Kass János feleségének, Hajnal Gabriella magyar gobelinművészeti alkotásaiból, leányának, Kass Eszternek festményeiből, a Szegedre települt tipográfus-grafikus Deák Ferenc alkotásaiból, a karikaturista Kaján Tibor munkáiból és még sorolhatnánk. A Helikon Kiadó vezetője, a kiváló könyvillusztrátor, Szántó Tibor és Kass János egy közös albumot készítettek világhírű írók, költők szellemében és illusztrációk segítségével, az album címe: Betű géniusz, ezt itt mutatták be először a Kass Galériában 2001-ben, nem sokkal Szántó Tibor halála előtt.

Nemcsak az állandó Kass kiállítást frissítik folyamatosan és rendeznek időszaki kiállításokat, hanem jeles eszmecserék is zajlanak, sor kerül a galériában beszélgetésekre, előadásokra, előadói estekre, könyvbemutatókra, művész-közönségtalálkozókra, baráti összejövetelekre, hiszen itt működik az Európa Kávéház is.

Források és további adatok:

WEB: Magyar Wikipédia "Kass Galéria" szócikke (lekérés: 2023.07.15.)

 

Ehhez a látnivalóhoz sajnos még nem áll rendelkezésre fénykép.

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint