Sopron

Nincs kép ehhez a látnivalóhoz

Látnivaló adatok:

neve:
Balfi Szent József római katolikus fürdőkápolna
kategóriák:
vallási felekezet:
Római katolikus 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.65022 E16.66233
cím:
Sopron-Balf városrész, Fürdő sor
település:
Ez a látnivaló a Sopron település belterületén van.

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

Balf (németül: Wolfs, régi nevén Sankt Wolfgang) Sopron településrésze, 1985-ig önálló község. A világörökség részét képező Fertő-táj egyik jelentős települése, s a soproni borvidék egyik jellegzetes és ismert szőlő és bortermelő helyszíne. Az egyéni termelők szinte minden családi házban fogyasztják és árusítják saját termésű vörös boraikat. Kellemes természeti környezetben fekszik, és sok műemlék épület található ebben a falusias városrészben. A Fertő tavi kerékpáros kirándulások magyarországi kiindulópontjaként is ismeretes.

Egyik nevezetessége a Szent József Fürdőkápolna. A kápolnát Sopron városa építtette 1773-ban. Késő barokk stílusú épület, jelenleg külső tatarozása folyik. Az oltárt Sedlmayer András soproni kőfaragó mester faragta még a kápolna építése évében. Oltárképe Szent Józsefet a gyermekkel ábrázolja. A képet feltételezhetően idősebb Dorfmeister István festette. A tabernákulum tetején lévő kép bizonyítottan az ő műve. A kép egy leányt ábrázol galambbal.

Források és további adatok:

WEB: Magyar Wikipédia "Balf" szócikke (lekérés: 2023.04.01.)

 

Ehhez a látnivalóhoz sajnos még nem áll rendelkezésre fénykép.

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint