Orosháza

Nincs kép ehhez a látnivalóhoz

Látnivaló adatok:

neve:
Kútmúzeum
kategóriák:
jelentőség (1-6):
3.Regionális 
láthatóság:
látható 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.56345 E20.67138
cím:
Orosháza, Könd utca 1.
elérhetőség:
nyitvatartási időben 
település:
Ez a látnivaló a Orosháza település belterületén van.

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

A múzeum épületéül szolgáló víztorony az 1930-as években épült és az 1970-es évekig el is látta eredeti funkcióját. Az Orosházi Helytörténeti Csoport akkori elnöke, Kiss-Horváth Sándor volt a múzeum ötletgazdája, aki a csoporttal elkezdte tanulmányozni a Könd utcai víztorony történetét. Majd később annyi anyag gyűlt össze, hogy úgy döntött múzeumot létesít. Így 1983-ban a Honismereti Szakkör által és a Magyar Vízügyi Múzeum szakmai támogatása által megvalósult az ötlet. Eleinte a víztorony elkerített kertjében állították ki a korabeli víznyeréshez szükséges eszközöket. Majd miután a Békés Megyei Vízművek Zrt. átvette a fenntartást így újabb tárgyi emlékekkel bővülve 2002-ben a Tas utcán kialakítottak egy kiállítótermet, amely a város vízellátás történetének állít emléket. 2010-ben fenntartóváltás történt. A múzeum tulajdonosa a városi önkormányzat lett, üzemeltetője pedig a Nagy Gyula Területi Múzeum. 2018-ban a kútkert és a régi kutak felújítása valósult meg. A 2000-es években kétszer is elnyerte az Év Múzeuma díjat az épület. Kiállítása: Ásott kúttól a víztoronyig. A különböző típusú kutakkal kapcsolatban írott és képes dokumentumok, a kutak tartozékai és felszerelései kerülnek bemutatásra. A kútkertben fémkút bemutató és a toronyban egy öntöttvas, szivattyú kút is várja a látogatókat.

Források és további adatok:

WEB: Magyar Wikipédia "Kútmúzeum (Orosháza)" szócikke (lekérés: 2023.09.17.)

Látnivaló megközelítése:

Orosházán, a Könd és Táncsics utca sarkán található a kisvíztorony, a vízügy történettel foglalkozó kiállítás pedig a Tas utcán található. A város központtól nem helyezkedik messze a múzeum és a református templom szomszédságában található a víztorony épülete.

Ehhez a látnivalóhoz sajnos még nem áll rendelkezésre fénykép.

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint