Pörböly (400 m)

Nincs kép ehhez a látnivalóhoz

Látnivaló adatok:

neve:
Gemenci Állami Erdei Vasút
kategóriák:
jelentőség (1-6):
2.Országos 
láthatóság:
látható 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.20017 E18.82567
cím:
külterület, Pörböly vasútállomás mellett
elérhetőség:
nyitvatartási időben 
település:
A látnivaló külterületre esik. Környező település(ek):
Pörböly (400 m)

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

A Gemenci Állami Erdei Vasút a Duna–Dráva Nemzeti Park területéhez tartozó gemenci ártéri erdőben halad Pörböly településtől a Sió csatornáig, mintegy 32 kilométeren keresztül. A kisvasút egész évben menetrend szerint közlekedik. A Kisvasút napja: minden év szeptember harmadik szombatja.

A mostani gemenci kisvasút több független vasúti pálya összekapcsolásából alakult ki. A független vonalak az ártéri erdő fakitermelésében nyújtottak segítséget. Ezek a vonalak még 7 kg/folyóméteres sínekből épültek. 1955-ben fektették le a Keselyűs – Gemenc közti szakaszt. 1956-ban az Ásás – Duna közötti részt készítették el, majd 1963-ban ezt Lovasfokig hosszabbították meg.

1966-ban egyesítették a kisvasutakat és korszerűsítették a vágányokat. A meglévő kis teherbírású sínpárokat 18 kg/folyóméteresre cserélték. 1982-ben a Keselyűstől Bárányfokig tovább építették, így érte el a mai formáját és hosszát.

A személyszállítás 1966-ban indult meg a vonalon. A személykocsik az Oroszlányi Gazdasági Vasútról kerültek ide. Az ezt követő években rohamosan nőtt mind az utasok, mind a szállítandó áruk mennyisége. Az 1970-es években elmaradt karbantartási munkák miatt romlott az állapota a vasútüzemnek. Kénytelenek voltak a maximális sebességet a felére csökkenteni a vágányok rossz állapota miatt.

Mivel a Duna az évi többszöri áradásával időről időre járhatatlanná tette az erdei utakat, a kisvonat maradt az egyetlen biztos közlekedési és teherszállítási eszköz az erdőben. Ez, valamint a turizmus fellendülése indokolja a múltban és a jelenben egyaránt a vasútüzem tartós fenntartását és fejlesztését.

  1. október 27. óta a vonatok nem közlekednek Keselyűs és Bárányfok között.

Források és további adatok:

WEB: Magyar Wikipédia "Gemenci Állami Erdei Vasút" szócikke (lekérés: 2023.04.17.)

 

Ehhez a látnivalóhoz sajnos még nem áll rendelkezésre fénykép.

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint