Annavölgy (1.5 km)Csolnok (1.5 km)Tokod (1.8 km)Dorog (3.1 km)

Nincs kép ehhez a látnivalóhoz

Látnivaló adatok:

neve:
Nagy-Gete
jelentőség (1-6):
4.Környéki 
láthatóság:
látható 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.70899 E18.68315
cím:
külterület
elérhetőség:
szabad (nyitott) 
település:
A látnivaló külterületre esik. Környező település(ek):
Annavölgy (1.5 km) Csolnok (1.5 km) Tokod (1.8 km) Dorog (3.1 km)

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

A Nagy-Gete a Gerecse hegység keleti részén található hegy (457 m). Dorog, Csolnok, Annavölgy, Tokod és Tokodaltáró települések fogják közre. A 11-es számú Országos Kéktúra szakasz érinti a csúcsát.

A Gerecse hegység keleti részén, emelkedik a Nagy-Gete, mely a környék legmagasabb csúcsa. A 457 méter magas hegy tetején szép kilátás nyílik a környékbeli településekre. Az Országos Kéktúra és a Kinizsi Százas teljesítménytúrák útvonala keresztül vezet a Nagy-Getén. Fekvése miatt kedvező terep a siklóernyőzés kedvelőinek is. A csúcson kis tisztás található, ahol 2000. szeptember 10-én felállított fakereszt áll. Ezt keresztet a budapesti szentimrevárosi egyház állította adományokból. Az 5,5 m magas, vörösfenyőből készült keresztet (Göncz Gyula készítette) Nagyboldogasszony tiszteletére emelték. A csúcstól északi irányban II. világháborús német katonák építette bunker maradványait találhatjuk.

A Nagy-Gete sasbérc (két vetősík közötti rög kiemelkedése). A rögök között talajszerkezetüknek köszönhetően árkos süllyedékek húzódnak, ahol harmadidőszaki üledékeknek köszönhetően köszén alakult ki. Emiatt a környék településeire a szénbányászat volt a jellemző, ilyen település például Dorog, Tokod és a hajdan szinte kizárólag bányászok által lakott Annavölgy.

Források és további adatok:

WEB: Magyar Wikipédia "Nagy-Gete" szócikke (lekérés: 2023.04.01.)

 

Ehhez a látnivalóhoz sajnos még nem áll rendelkezésre fénykép.

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint