Székesfehérvár

Nincs kép ehhez a látnivalóhoz

Látnivaló adatok:

neve:
Ciszterci rendház épülete (benne Szent István király múzeum)
jelentőség (1-6):
5.Helyi települési jelentősebb 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.19273 E18.40893
cím:
Székesfehérvár, Fő utca 6.
település:
Ez a látnivaló a Székesfehérvár település belterületén van.

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

A török kiűzését (1688) követően rögvest megérkeztek Székesfehérvárra a jezsuiták. Ma látható impozáns, barokk templomuk és kolostoruk 1742 és 1756 között épült. 1773-ban a jezsuita rend feloszlott, a templomot és a rendházat a pálosok kapták meg, de a rendet II. József király 1786-ban feloszlatta. Ezután rövid ideig üresen állt. 1813-ban a ciszterci rend kapta meg és 137 éven át ők használták, míg 1950-ben fel nem oszlatták őket.

A rendházban található jelenleg a Szent István Király Múzeum régészeti gyűjteménye, amely a második legnagyobb ilyen gyűjtemény az országban. Korábban a híres ciszertci főgimnázium egyik épülete volt. Tanulói között tudjuk például Vörösmarty Mihályt, Semmelweis Ignácot vagy Vajda János költőt is.

Források és további adatok:

WEB: Magyar Wikipédia "Fő utca (Székesfehérvár)" és "Ciszterci templom (Székesfehérvár)" szócikke (lekérés: 2023.04.23.)

 

Ehhez a látnivalóhoz sajnos még nem áll rendelkezésre fénykép.

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint