Salföld (100 m)

Salföldi kőtenger látnivaló fényképe

Látnivaló adatok:

neve:
Salföldi kőtenger
jelentőség (1-6):
6.Helyi települési kevésbé jelentős 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.83126 E17.55210
cím:
külterület, Salföld déli végénél, a településre vezető bekötőút mentén
elérhetőség:
szabad (nyitott) 
település:
A látnivaló külterületre esik. Környező település(ek):
Salföld (100 m)

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

A többi Balaton-felvidék, Káli-medencei kőtengerhez hasonlóan Salföldön is a pannon homok kovás cementálódásával alakult ki a különleges formakincs. E területen a kőtömbök még alig emelkednek ki a felszínből, mert - a közel azonos magasságú környező térszín miatt - a gyenge erózió még nem tudta elhordani a homokot. A gyeptakaró és a megtelepedő bokros növényzet is fékezi a kőzetfelszín pusztulását.

A szabadon maradt vagy kitakaródó kőfelületeken azonban erőteljesen érvényesül a szélerózió, ami főleg a mainál szárazabb éghajlatú időszakokban volt jelentős. A viharos szél a kopár homoktérszínekről magával ragadja az apró kvarcszemcséket, melyek - mint millió parányi lövedék - nagy erővel nekicsapódnak a kőtömböknek. Mivel a vésőanyag is ugyanolyan keménységű, mint a tömör szikla, a kiálló részek lekopnak. Idővel egészen sima, fényes felületek jönnek létre a szélnek kitett oldalakon. A pusztítás hatékonyságát kiválóan mutatják az ily módon elnyesett kvarckavicsok.

Napsütéses időben (főleg alacsony napállásnál) könnyű észrevenni a szinte tükröződő, szélcsiszolta részeket. Ezek akkor is jól érzékelhetők, ha kezünkkel végigsimítjuk az uralkodó É-i, ÉNy-i szélirányba néző kőfelületeket.

 

Látnivaló képek:

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint