Sárospatak

Nincs kép ehhez a látnivalóhoz

Látnivaló adatok:

neve:
Egykori Trinitárius templom és kolostor épülete
további nevek:
A múzsák temploma
jelentőség (1-6):
5.Helyi települési jelentősebb 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N48.31642 E21.56778
cím:
Sárospatak, Szent Erzsébet utca 30.
település:
Ez a látnivaló a Sárospatak település belterületén van.

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

II. Rákóczi Ferenc nevéhez fűződik a trinitárius szerzetesek letelepítése. A szabadságharc bukása után valósult meg a Fejedelem terve, amikor is 1727-ben a szerzetesek hozzáláthattak rendházuk felépítéséhez. Az építkezés 1734-ben fejeződött be. 1783-ban II. József a trinitáriusok rendjét is feloszlatta. A kolostor berendezése részben a vártemplomba, részben Károlyfalvára került. Az épület a későbbiekben a pataki uradalom jószágkormányzóinak adott helyet. A megközelítően „U” alaprajzú épület déli szárnyában volt a templom, az ehhez a délkeleti sarkon csatlakozó bástyaszerű tömbben kápolna, e fölött pedig oratórium helyezkedett el. A templomhoz északról kapcsolódó nagy "L" alaprajzú, egyemeletes kolostorépületben a földszinten ebédlő, konyha és éléskamra kapott helyet. Az emeleten az udvar felőli oldalfolyosóról nyíló cellasor volt.

A műemléki helyreállítás az eredeti tömegalakítás és homlokzatokat megtartva, az eredeti alaprajzi elrendezést visszaállította.

Források és további adatok:

WEB: Magyar Wikipédia "Sárospataki vár" szócikke (lekérés: 2023.06.30.)

 

Ehhez a látnivalóhoz sajnos még nem áll rendelkezésre fénykép.

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint