Répáshuta (230 m)

Nincs kép ehhez a látnivalóhoz

Látnivaló adatok:

neve:
Balla-barlang
kategóriák:

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N48.04622 E20.53104
cím:
külterület, Répáshutától dél-keleti irányban 230 méterre, kék tanösvény jelzés mentén
település:
A látnivaló külterületre esik. Környező település(ek):
Répáshuta (230 m)

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

A Balla-barlang Magyarország fokozottan védett barlangjai közül az egyik. Az a nevezetessége, hogy Magyarországon először innen került elő őskőkorinak leírt embermaradvány. A Bükki Nemzeti Park területén található.

Az inaktív forrásbarlang messziről látható, hatalmas, vízszintes tengelyirányú főbejárata Répáshuta szélén, Répáshuta központjától légvonalban 400 méterre, délkeletre, a Balla-bérc lejtőjén, 565 méter tengerszint feletti magasságban nyílik. Négy bejárata van. A völgy felett 53 méterrel magasabban van a barlangot és a leleteit bemutató tábla. Triász időszaki mészkőben alakult ki az inaktív forrásbarlang. Egy 54 méter hosszú, átlagosan hat méter magas, 8–10 méter széles csarnok alkotja. Szabadon látogatható, megtekintéséhez lámpa szükséges.

1911-ben volt először Balla-barlangnak nevezve a barlang az irodalmában. Előfordul a barlang az irodalmában Balla barlang (Polgárdy 1941), Ballabérci 1. barlang és Balla-bérci Balla-barlang (Hevesi 2002) neveken is.

Források és további adatok:

WEB: Magyar Wikipédia "Balla-barlang" szócikke (lekérés: 2023.03.25)

 

Ehhez a látnivalóhoz sajnos még nem áll rendelkezésre fénykép.

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint