Pécs

Nincs kép ehhez a látnivalóhoz

Látnivaló adatok:

neve:
Havas Boldogasszony Római katolikus kápolna
kategóriák:
jelentőség (1-6):
5.Helyi települési jelentősebb 
vallási felekezet:
Római katolikus 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.08348 E18.23829
cím:
Pécs, Havihegyi út
település:
Ez a látnivaló a Pécs település belterületén van.

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

A Havas Boldogasszony-templom (másképpen Havihegyi templom) Pécs egyik legismertebb katolikus temploma, mely a város felett, a Havihegyen helyezkedik el.

Pécs városát 1690–91-ben pestisjárvány sújtotta. A város lakói fogadalmat tettek, hogy a járvány elmúltával emlékkápolnát emelnek a Kokas-dombon. Fogadalmukhoz híven az építőanyagot kézben hordták fel a meredek hegyoldalon. Az egyszerű barokk fatornyos templomot 1697-ben szentelték fel Havas Boldogasszony tiszteletére. A korábbi Kokas-domb pedig a templom nevének hatására idővel Havi-hegyre változott. Hagyományosan augusztus elején tartják a havihegyi zarándoklatot és búcsút.

1711-ben egy tűzvészben megsérült a templom, a helyreállítás során 1713-ban kapott harangot. 1724-ben orgonát is építettek. 1780-ban újra tűzvész sújtotta a kápolnát, ekkor építették a korábbi fatorony helyére a jellegzetes, fehér, kőből készült tornyot piros kupolával.

1844-ben XVI. Gergely pápa búcsúkiváltságot adományozott a templomnak, minden év augusztus ötödikén tartják a búcsújárást Havas Boldogasszony tiszteletére.

2016 szeptemberétől 2017 augusztusáig felújítási munkálatokat tartottak, mely során a külső falakat, a toronysisakot, az ablakokat, a tető cserepeit kijavították illetve kicserélték, valamint a templom környékén kisebb tereprendezés is történt.

A templom oltárképe a római Santa Maria Maggiore-bazilika oltárképének hiteles másolata. Az oltár két oldalán a pestis ellen védő Szent Rókus illetve a zarndokok védőszentje, compostellai Szent Jakab szobra áll. A két mellékoltáron Szent Flórián képe, illetve Szent Sebestyén festett faszobra áll.

Források és további adatok:

WEB: Magyar Wikipédia "Havas Boldogasszony-templom (Pécs)" szócikke (lekérés: 2023.04.01.)

 

Ehhez a látnivalóhoz sajnos még nem áll rendelkezésre fénykép.

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint