Nagyvázsony (2.2 km)Pula (2.2 km)Vigántpetend (2.5 km)

Nincs kép ehhez a látnivalóhoz

Látnivaló adatok:

neve:
Tálodi Ferences templom és kolostor rom
jelentőség (1-6):
5.Helyi települési jelentősebb 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.97896 E17.66091
cím:
külterület, a kék sáv (K-) jelzésű turistaút mentén
elérhetőség:
szabad (nyitott) 
település:
A látnivaló külterületre esik. Környező település(ek):
Nagyvázsony (2.2 km) Pula (2.2 km) Vigántpetend (2.5 km)

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

A tálodi kolostorrom Magyarország egyik legrégibb pálos kolostora volt. A mai Nagyvázsony és Pula településeket összekötő műúttól délre találhatók a romjai, a Kinizsi-forrás mellett.

A kolostort Szent Erzsébet tiszteletére szentelték. A romoktól kissé lejjebb, egy kőből rakott medencénél fakad a Kinizsi-forrás. Ez a - még ma is patakot adó - bővizű forrás nyújtott lehetőséget a kolostor alapítására. A hajdan itt álló templomot és kolostort a 13. század végén a Gyulaffy család alapította. A 13. század közepén alapított szerzetesrend számára épült monostort mintegy 600 m hosszúságú kőfal vette körül. Az udvar északnyugati sarkában fakadt a bővizű forrás, és ugyanitt volt található a víztárló medence is. Közvetlenül mellette volt a szerzetesek (körülbelül 32 × 36 méteres) épületszárnya, melyhez délről a templom csatlakozott. A kőkerítésen belül, az egykori udvaron különféle rendeltetésű épületek nyomai fedezhetők fel. A kolostor temploma egyhajós, 25 méter hosszú, egyenes szentélyzáródású volt. Ehhez csatlakozott az északi oldalon a szerzetesek számára épült három szárnyból álló kolostor. A kolostort 1480 táján elhagyták a pálosok, helyükre ferences szerzetesek jöttek. Falait 1552-ben felrobbantották, hogy a törökök kezére ne jusson. Azóta az enyészeté. Az egyetlen, ma is álló jellegzetes falmaradványát a 19. század utolsó harmadában már Rómer Flóris is ilyen állapotban látta. Az Országos Természetvédelmi Tanács a Tálodi-völgyben lévő romokat a Balaton-felvidék egyik legszebb kirándulóhelyeként 1954-ben védetté nyilvánította.

Források és további adatok:

WEB: Magyar Wikipédia "Tálodi kolostorrom" szócikke (lekérés: 2023.07.01.)

 

Ehhez a látnivalóhoz sajnos még nem áll rendelkezésre fénykép.

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint