Nagyszénás

Nincs kép ehhez a látnivalóhoz

Látnivaló adatok:

neve:
Nagyszénási Parkfürdő
kategóriák:

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.66953 E20.67175
cím:
Nagyszénás, Táncsics Mihály utca 1.
település:
Ez a látnivaló a Nagyszénás település belterületén van.

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

A Nagyszénási Parkfürdő egy termálvizes fürdő Nagyszénáson, Békés megyében. A víz nagyjából 3000 méter mélyről érkezik a hűtőházba, ahol 96 °C-ról hűtik le 36-38 °C-ra.

Eredetileg kőolajat kerestek a község belterületén, de végül forróvíz tört fel. Ekkor még nem óhajtották hasznosítani azt, majd miután a helyi szakemberek megvizsgálták, rájöttek, hogy gyógyhatású anyagokban gazdag víz. 1959-ben kezdődtek el a munkálatok, majd 1964-ben nyitották meg az első medencéket. A fürdőépületek (öltözők, fedett medencék és orvosi központ) két év múlva készültek el. Rövidesen hatalmas hírnévre tett szert az akkor még Park Fürdő névre hallgató komplexum. Rengeteg turista jött az akkori NDK-ból, majd később az újraegyesült Németország-ból, Hollandiából. Az ő részükre különítették el a Park Camping területét, mely a fürdő portájának déli végében kapott helyet. Felépült a Park Étterem, mely akkoriban a környék legnívósabb éttermének számított.

A rendszerváltás után a fürdő lassan hanyatlásnak indult. Az önkormányzat eladta egy vállalkozónak, aki egy arab milliárdostól vett fel nagy összeget a felújításra, majd a bevétellel lelépett. A 2000-es évekre már csak a termálvizes medence üzemelt (csakis a kiváltságosoknak, akik beléphettek a fürdőbe), majd 2001-ben a fürdő teljesen bezárt. Az épületek az enyészeté lettek, a medencékbe békák költöztek.

2014-ben az önkormányzat nyert pályázatot a víz hasznosítására. Ennek bónuszaként épült fel az új fürdő, a Nagyszénási Parkfürdő, melynek átadója 2015. végén volt. Azóta kisebb-nagyobb beruházásokkal fejlesztik a fürdőt, melyet számos helyi szervezet és alapítvány is támogat.

Források és további adatok:

WEB: Magyar Wikipédia "Nagyszénási Parkfürdő" szócikke (lekérés: 2023.03.31.)

 

Ehhez a látnivalóhoz sajnos még nem áll rendelkezésre fénykép.

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint