Nagykőrös

Nincs kép ehhez a látnivalóhoz

Látnivaló adatok:

neve:
Arany János múzeum
kategóriák:
jelentőség (1-6):
3.Regionális 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.04103 E19.78559
cím:
Nagykőrös Ceglédi út 19.
elérhetőség:
nyitvatartási időben 
település:
Ez a látnivaló a Nagykőrös település belterületén van.

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

A közismert nevén Arany János Múzeum tájmúzeum Nagykőrösön, a Ceglédi út 19. szám alatt. Állandó kiállításain Arany János nagykőrösi éveinek dokumentumai mellett a várostörténet és a helyi néprajz emlékanyagát őrzi. A Múzeum fenntartója 2013. január 1. óta Nagykőrös város önkormányzata, az intézmény a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ, Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény tagintézményeként működik Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény néven.

Arany János nagykőrösi tanítóskodásának emlékeit, műveinek, leveleinek kéziratait 1910-ben kezdték rendszeresen gyűjteni és azokat a gimnázium épületében helyezték el. A Városi Múzeum alapjait dr. Dezső Kázmér polgármester vetette meg 1928-ban, aki alapítványt tett és a város számára felajánlotta könyvtárát, valamint régiség- és növénygyűjteményét. A gyűjteményeket a nyilvánosság elől elzárva őrizték, mivel önálló kiállítóhely ekkor még nem állt rendelkezésre.

A városi múzeumot ténylegesen 1950-ben hozták létre. Tőle függetlenül 1957-ben, a nagykőrösi Arany János Gimnázium fennállásának 400. évfordulóján Arany János Emlékmúzeum nyílt, országos ünnepség keretében. A múzeum igazgatója dr. Törös László tudós kutató volt, akinek odaadó munkáját dicséri a ma is látható gyűjtemény, valamint az ő érdeme a nagykőrösi Arany-kultusz megteremtése.

A városi múzeum élére 1972-ben főállású vezetőt neveztek ki, két évvel később a két múzeumot egyesítették, az Arany-emlékmúzeum anyaga is a városi múzeum épületében kapott helyet. A gyűjtemények válogatott anyagát egyesítő állandó kiállítást 1978-ban nyitották meg a nagyközönség előtt. Ezután a Múzeum a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának szervezeti keretei között működött. Az intézmény fenntartója 2013. január 1. óta Nagykőrös város önkormányzata, az intézmény a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ tagintézményeként működik Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény néven.

Nagykőrösön a Ceglédi út 19. sz. alatt található. A Múzeum épülete egykor huszárkaszárnya volt, 1836-1838 között épült klasszicista stílusban. A mainál jóval nagyobb, több épületből álló létesítmény falai között az 1848-49. évi szabadságharc idején honvéd huszárezredek állomásoztak. Utána közel száz évig méntelepnek használták. 1945 után az épületegyüttes feleslegesnek bizonyult. Amikor 1950-ben a múzeumi gyűjteményt is itt helyezték el, több épületrészt – köztük egy 200 m-es istállót – lebontottak. 1992-ben alapítványt hoztak létre a múzeum céljaira és az egykori huszárkaszárnya részbeni helyreállítására. A főépület előtt állították fel az ún. Nagy Tanárikar szoborcsoportot. Varga Imre szobrászművész alkotása azoknak a kőrösi gimnáziumi tanároknak állít emléket, akik közül heten – köztük természetesen Arany János – akadémikusok lettek.

Források és további adatok:

WEB: Magyar Wikipédia "Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény" szócikke (lekérés: 2023.07.01.)

 

Ehhez a látnivalóhoz sajnos még nem áll rendelkezésre fénykép.

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint