Miskolc (100 m)

Nincs kép ehhez a látnivalóhoz

Látnivaló adatok:

neve:
Avasi-kilátó
kategóriák:
jelentőség (1-6):
4.Környéki 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N48.09941 E20.77558
cím:
külterület, Avas-tető
település:
A látnivaló külterületre esik. Környező település(ek):
Miskolc (100 m)

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

Az Avasi kilátó (vagy Avasi tévétorony) a miskolci Avason található 72 méter magas tévétorony, amely kilátóként is működik. 1963-ban épült korábbi épület közelében, a város egyik jelképe.

Az első torony ezen a helyen 1906-ban épült, ideiglenes jelleggel, mindössze két hét alatt, II. Rákóczi Ferenc tiszteletére, akinek hamvait ekkor szállították Kassára, és a menet több településen is megállt. A torony a Rákóczi-torony nevet kapta, és az ünnepségek idején tetejére a nemzeti lobogót, oldalaira Rákóczi zászlaját és jelképeit tűzték ki. Következő évben gyenge szerkezete miatt lebontották.

Az első állandó torony 1934-ben épült ezen a helyen. Szeghalmy Bálint, a Deszkatemplom tervezője tervezte, a Deszkatemplomhoz hasonló stílusban. Az épületet 1943-ban tűz rongálta meg, 1956 decemberében pedig majdnem teljesen elpusztult. Miskolc első állandó kilátótornyának beton talapzata helytörténeti emlékként egészen 2021-ig látható volt, azonban a Horváth-tető rehabilitációjaként létesített játszótér megépítésével ezt megsemmisítették.

A ma álló tornyot Hófer Miklós és Vörös György tervezte, az előző kettővel ellentétben már nem fából, hanem betonból épült, 1963. augusztus 20-án avatták fel. A kilátóból Miskolc felé több mint 180 fokos panoráma nyílik. 10 méter magasan helyezkedik el a 257 m²-es nyitott kilátóterasz, és 15 méter magasságban egy 200 személy befogadására alkalmas presszó is helyet kapott benne, ami a 90-es évektől kezdve nem üzemelt, de felújítást követően 2018 óta ismét kávézó és cukrászda működik.

2023 márciusában megkezdődött a kilátó felújítása.

Források és további adatok:

WEB: Magyar Wikipédia "Avasi kilátó" szócikke (lekérés: 2023.04.06.)

 

Ehhez a látnivalóhoz sajnos még nem áll rendelkezésre fénykép.

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint