Mindszentkálla (800 m)Szentbékkálla (1.3 km)Kékkút (2.3 km)

Nincs kép ehhez a látnivalóhoz

Látnivaló adatok:

neve:
Kerekikáli templomrom és földvár sáncai

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.87231 E17.56568
cím:
külterület
elérhetőség:
szabad (nyitott) 
település:
A látnivaló külterületre esik. Környező település(ek):
Mindszentkálla (800 m) Szentbékkálla (1.3 km) Kékkút (2.3 km)

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

A Köveskál - Gyulakeszi út mentén, a Szentbékkállai elágazás után a síkból 30-35 méterre kiemelkedő dombtetőn egy késő bronzkori/kora vaskori földvár 20-200 cm magas sáncait lehet felfedezni. A terület a honfoglaló Kál-Horka szálláshelye lehetett, elképzelhető, hogy a Horka nemzetségbe tartozó Bulcsú vezér is innen indult kalandozó-portyázó hadjárataira.

A domb tövében a hajdani Kerekikál templomromja található. A templom XIII. századi építmény, egyenes záródású szentéllyel, nyugati felében kegyúri karzattal.

A törökök 1548-ban égették föl a Balaton-felvidék szomszédos településeivel együtt, faluja elpusztult, később már csak pusztaként népesült be. A XX. század folyamán a templom maradványait vincellérházzá építették át. A rom egyik falán látható emléktáblát az 1996-os millecentenárium alkalmával helyezték el.

 

Ehhez a látnivalóhoz sajnos még nem áll rendelkezésre fénykép.

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint