Bódvarákó (2.3 km)Martonyi (2.3 km)Perkupa (3.4 km)

Nincs kép ehhez a látnivalóhoz

Látnivaló adatok:

neve:
Pálos kolostor és templomrom együttes
jelentőség (1-6):
3.Regionális 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N48.48490 E20.73467
cím:
külterület, Martonyi, Háromhegy
elérhetőség:
szabad (nyitott) 
település:
A látnivaló külterületre esik. Környező település(ek):
Bódvarákó (2.3 km) Martonyi (2.3 km) Perkupa (3.4 km)

Látnivaló térkép:

Látnivaló bemutatása:

Martonyi falun kívül, erdők között, kisebb emelkedésen áll a magyar pálos rend egykori (háromhegyinek is nevezett) kolostorának meglehetős épségben megmaradt romja. 2001-ben megkezdődött a templomhajó teljes újjáépítése, megtörtént a befedése is.

A templom egyhajós, 26,5 m hosszú, 12,5 m széles. A kolostort Martonyi nemesek, Tekes fiai alapították 1341-ben. 1347-ben épült fel, gótikus stílusban. A Boldogságos Szűz tiszteletére emelt templom szentélyének három oltárát 1411-ben János egri segédpüspök szentelte fel. A környék más kolostoraival nagyjából egy időben, 1550 körül vált lakhatatlanná. A 16. század végétől romossá is vált. A kolostor templomának falai és diadalíve viszonylag jó állapotban megmaradt. A régészeti feltárás számos eredeti kőfaragványt hozott a felszínre, így a rekonstrukció során lehetőség nyílt az eredeti állapot helyreállítására. A tetőszerkezetet zsindellyel fedték be, az oromfalakat stabilizálták, a támpilléreket ismét fölépítették.

Források és további adatok:

WEB: Magyar Wikipédia "Pálos kolostor (Martonyi)" szócikke (lekérés: 2023.06.30.)

 

Ehhez a látnivalóhoz sajnos még nem áll rendelkezésre fénykép.

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint