Monostorapáti

Calligaro-kutak látnivaló fényképe

Látnivaló adatok:

neve:
Calligaro-kutak
további nevek:
Kalligáró-kutak
kategóriák:
jelentőség (1-6):
6.Helyi települési kevésbé jelentős 

Látnivaló helye, elérhetősége:

cím:
Monostorapáti területén számos helyen, pl. Kossuth utcában
elérhetőség:
szabad (nyitott) 
település:
Ez a látnivaló a Monostorapáti település belterületén van.

A látnivaló pontos helye nem ismert.

Látnivaló bemutatása:

Több helyen találkozhatunk a Tapolcai-medencében és a Balaton-felvidéken olyan kutakkal, amelyek egy-egy oldalán egy-egy motívum szerepel. A liba, a korsó és a váza virággal. A kút egyik oldalán a –Kalligáró A. cementgyára Tapolca- felirat található.

Angelo Calligaro 1862ben született Ausztria egyik tartományában, Dél-Tirolban, az olasz kisvárosban, Cavarso Miovoban. Kőfaragólegényként vándorútra kelt, hogy tudását gyarapítsa, tapasztalatokat szerezzen és szerencsét próbáljon. Hazánkba jött, először Nagykanizsán töltött tizenhárom évet, majd önállósította magát és választott városában, Tapolcán cement és műkőgyárat alapított 1907-ben. Ez az üzem a város régi temetőjének vasútállomás felőli nyugati végében állott és működött.

Nevét eleinte az eredeti írásmód szerint C-vel (Calligaro) majd később magyarosabb formában, K-val írta (Kalligáró). A magyar nyelvet még élete alkonyán is nagy akcentussal beszélő olasz úr közéleti személyiség, népszerű embere volt az akkori Tapolcának, hosszú időn át tagja az Ipartelepülésnek. Egyébként nem ő volt az egyetlen olasz a városban akkortájt. A tapolcai régi temetőben nyugszik. Leszármazottairól nem tud az utókor.

Források és további adatok:

WEB: monostorapati.hu (lekérés: 2023.05.02.)

 

Látnivaló képek:

Címkék:

Közeli látnivalók

Közeli települések


()
Látnivalók a közelembenÚJ! Magyarország látnivalótérképe Épített látványosságok Természetes látnivalók Látnivalók vármegyénként Látnivalók tájegységenként Látnivalók jelentőség szerint